Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Αμπερίδου Σοφία - Ατομική Έκθεση στο Stadtmuseum

 

 "Πατριδογνωσία του Πόντου – Η Ρωμιοσύνη της Ανατολής"

Η έκθεση τέχνης της Σοφίας Αμπερίδου από 6 έως 30 Οκτωβρίου 2023 

στο Μουσείο Stadtmuseum της Πόλης Ντύσσελντορφ

 



Ο Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Ντύσσελντορφ και Περιχώρων α.Σ. "Ο ΞΕΝΙΤΕΑΣ", υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, την Αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ και την αιγίδα του δημάρχου της πόλης κου. Stephan Keller, διοργανώνει και σας προσκαλεί στην ατομική έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Αμπερίδου, με τίτλο "Πατριδογνωσία του Πόντου – Η Ρωμιοσύνη της Ανατολής".




Η Σοφία Αμπερίδου, έπειτα από πρόσκληση του συλλόγου "Ο ΞΕΝΙΤΕΑΣ", ταξιδεύει στη Γερμανία και εκθέτει για πρώτη φορά το έργο της στο Stadtmuseum Düsseldorf, με την προσδοκία οι καρδιές των Ελλήνων της Διασποράς, να συναντήσουν μέσα από το «βλέμμα της ζωγράφου» κομμάτια της ιστορίας των προγόνων. Η σημαντική Ελληνίδα εικαστικός και ιστορικός ελληνικού πολιτισμού, μέσα από τα έργα της, τα οποία χρονολογούνται από τα νεανικά της χρόνια ως τις μέρες μας, αποτυπώνει γεγονότα και πρόσωπα ιστορικά, ηρωικά και νοσταλγικά, που μέσα από τις ζωγραφιές μιλούν με θέρμη και συγκίνηση, φέρνοντας ολοζώντανο το παρελθόν στο παρόν. Παρουσιάζει μια σειρά από μεγάλα και μικρά έργα, που σαν ψηφίδες συμπληρώνουν το μεγάλο μωσαϊκό της ρωμιοσύνης. Σαράντα έργα φιλοτεχνημένα με ακρυλικά, σκόνες, ακουαρέλες και χαρακτικά συνιστούν «μικρά βιβλία» που αφηγούνται την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων της Ανατολής, αλλά και στιγμές ζωής των προγόνων που της έδωσαν την έμπνευση και την σπίθα δημιουργίας.

Όπως αναφέρει σε κριτικό σημείωμα του ο Θεοδόσης Κυριακίδης, επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, «Η παλέτα της Σοφίας Αμπερίδου αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές μας καθώς αγκαλιάζει με την τέχνη της όλα εκείνα τα στοιχεία που μας συγκινούν στο διάβα των αιώνων. Πατρίδα, προσφυγιά, μνήμη, πίστη, μάνα, προσπάθεια, αξιοπρέπεια. Για όλους εμάς που τοποθετούμε την αναφορά μας στην αλησμόνητη πατρίδα μας, τον Πόντο, τα πινέλα και τα χρώματα της Σοφίας λειτουργούν ως υπόμνηση ενός μεγαλείου και μια δόξας, αλλά και ενός πόνου που όσα δάκρυα κι αν έτρεξαν δεν έχει γιατρευτεί ακόμη και υποβόσκει βουβά και διαγενεακά». Η Μυροφόρα Ε. Ευσταθιάδου, Δρ. Λαογραφίας σε κριτικό σημείωμα της αναφέρει πως «Η Σοφία Αμπερίδου, αναδημιουργεί μια ποντιακή παράδοση μέσω της τέχνης της, σε χρόνο άχρονο, χρόνο πατρίδας. Η Σοφία δεν είναι μόνο ζωγράφος. Ούσα η ίδια και αγιογράφος, λες και ζωγραφίζει αγιογραφίες με στοιχεία ποντιακά…λες και αγιοποιεί τους Πόντιους ήρωες της ζωγραφικής της».

 

Εγκαίνια Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023, ώρα 18.00

Διάρκεια έκθεσης: 6.10.223– 30.10.2023

Ώρες και ημέρες λειτουργίας: 

ΤΡΙ-ΤΕΤ-ΠΕΜ-ΠΑΡ- ΣΑΒ- ΚΥΡ 11:00 – 18:00,  ΔΕΥ. ΚΛΕΙΣΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου