Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Πατριδογνωσία Πόν(τ)ου-Η γέννηση ενός έργου




Η δημιουργία ενός έργου ζωγραφικής
 στα πλαίσια του μαθήματος "Ποντιακή Διάλεκτος"


























Το διδακτικό έτος 2014-2015 έπειτα από τριετή παρακολούθηση έκλεισε ο κύκλος  μαθημάτων για την Ποντιακή Διάλεκτο που πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη.  Τα μαθήματα οργανώθηκαν από την Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης μέσω των κέντρων Δια Βίου Μάθησης του Δήμου  και με την συνεργασία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Ήταν μια εξαιρετικά ωραία εμπειρία και μακάρι κάποια στιγμή να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να υπάρχει ένα μόνιμο σχολείο, όπου μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα γι’ αυτή την διάδοχη γλώσσα της Αρχαίας Ελληνικής, πολλοί περισσότεροι ενδιαφερόμενοι και για μεγάλο διάστημα. 




Μάλιστα το είχα προτείνει σχετικά όσες φορές μου δόθηκε η ευκαιρία, στους υπεύθυνους του προγράμματος του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών που κατά καιρούς μας επισκέπτονταν στην αίθουσα στη διάρκεια του μαθήματος. Η σκέψη που τους πρότεινα είναι να δημιουργηθεί στην Θεσσαλονίκη ένα σχολείο σαν το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα παρακολουθούν μαθήματα όχι μόνο για την Ποντιακή Διάλεκτο, αλλά και μαθήματα που αφορούν την ιστορία των Ποντίων, την Γεωγραφία της γης του Πόντου, την δραστηριότητα των προγόνων μας  πριν και μετά τα γεγονότα της περιόδου 1914-1922. Βέβαια αυτό είναι ίσως ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που προϋποθέτει πέρα από το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό με ειδικές γνώσεις, ανάλογο χώρο και  φυσικά χρήματα.

   

Στο 55ο Δημοτικό Σχολείο λοιπόν όπου παρακολούθησα για τρία χρόνια μαθήματα για την Ποντιακή Διάλεκτο, ο Εκπαιδευτικός και δάσκαλος του τμήματος Στάθης Ταξίδης στο πλαίσιο αυτό εφάρμοσε αρκετές φορές την βιωματική διδασκαλία. Άρπαξα λοιπόν κι εγώ την ευκαιρία και πρότεινα σε δάσκαλο και συμμαθητές να συμβάλλουν ώστε να δημιουργήσω ένα ζωγραφικό έργο στην τάξη την ώρα του μαθήματος. Ζήτησα  να μου φέρουν αγαπημένες τους φωτογραφίες που αφορούν στον Πόντο κι έτσι έχοντας τες στα χέρια μου εμπνεύστηκα και δημιούργησα μπροστά στα μάτια τους το έργο με τον τίτλο «Πατριδογνωσία του ΠόνΤου», τίτλος με διττή έννοια καθώς γίνεται αντιληπτό και από τον τρόπο γραφής του!





Από τις πιο όμορφες εμπειρίες που είχα στην πολυετή καλλιτεχνική μου πορεία, που με γέμισε με πολύ χαρά, πολύ κουράγιο και δύναμη ώστε να συνεχίσω σε αυτό τον δρόμο της εικαστικής καταγραφής σκέψεων και συναισθημάτων για την πονεμένη ράτσα μας.


Τους ευχαριστώ όλους για την άψογη συνεργασία και 
φυσικά τον καθένα ξεχωριστά γι’ αυτή την θαυμάσια εμπειρία!


Μαθητές του τμήματος  "Ποντιακή Διάλεκτος"
Σοφία Αμπερίδου, Παύλος Αναστασιάδης, Αλεξάνδρα Γεωργιάδου, 
Αλέξανδρος Γεωργιάδης, Δέσποινα Καισαρίδου, Δήμητρα Λαζαρίδου, 
Ιφιγένεια Λουπεΐδου, Αριστείδης Παπαδόπουλος, Άνθιμος Ταχτσόγλου
εκπαιδευτικός : Στάθης Ταξίδης

 
  












ζ














































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου